26 Julai 2010

KAJIAN BERKAITAN ROSELLE

Unit Penyedikan Sudan,
Institute Of African And Asian Studies

Ia membuktikan bahawa bunga roselle merah mempunyai khasiat mengimbangi tekanan darah, zat untuk masalah saluran pernafasan dan anti bakteria. malah dalam masa yang sama, zat berwarna merah dalam kelopak bunga dapat membunuh
bakteria, mycobacterium tuberculosis.

Institute Of Food, Nutrition & Human Health 
Massey University



Kajian dibuat dengan mengeringkan kelopak bunga roselle pada suhu 50 C selama 36 jam dan sebanyak 3gm dimasukkan ke dalam 300ml air. Hasilnya roselle mengandungi 51% antosianin dan 24% antioksidan.

Faculty Of Agriculture,
kagoshima  University, japan


Ia telah menemukan delphinidin 3-sambubioside dan antosianin dalam roselle yang begitu baik untuk mengatasi masalah kanser.

Fakulti Kedoktoran, 
Universiti Khom Kaen, Thailand


Jus Roselle mampu mencegah batu ginjal, menurunkan kadar keratin, kalsium, sodium, fosfat dan sebagainya.

Institute Of Biochemistry & Technology,
Chung San Medical University, Taiwan


Menurut seorang peneliti, pigmen semulajadi yang terdapat pada kelopak kering roselle terbukti sangat efektif  dalam mematikan sel kanser (kanser darah atau leukemia)

Medical & Aromatic herbs Research Institute,
National Council For Research Khartoom, Sudan


Sebagai anti-kejang otot

India, Africa & Mexico


Dengan mengamalkan teh roselle , ia dapat menurunkan tekanan darah dan melancarkan pengaliran darah.

Bastyr University Of Seatlle,
United State


Melakukan kajian terhadap 70 orang tentang penyakit Hypertensi yang dihadapi tanpa mengambil ubat selama sebulan . Sebahagian daripada mereka mengambil teh roselle sebelum sarapan pagi setiap hari, manakala sebahagian lagi mengambil ubat hipertansi.

Hasil selepas sebulan mendapati tekanan berkurang sebanyak 79% bagi yang mengambil teh roselle, bagi yang mengambil ubat hipertansi sebanyak 84%.

Jabatan Ilmu & Teknologi , 
Insitut Pertanian Bogor, Indonesia


Mendapati kadar oksidan yang terkandung dalam kelopak kering roselle jauh lebih tinggi daripada tanaman lain. Zat aktif yang terdapat pada kelopak roselle seperti gosyypetin, antosianin, dan glukoside hibiscin yang bersifat antioksidan. ia juga boleh mengelakkan kerosakan ginjal, diabetes, jantung dan kenser.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen yang baik, dapat memberikan kesan dan penambahbaikan kepada syarikat kami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...